C vitamini eksikliği, taze ürünlerin mevcudiyeti ve bazı gıdalara ve takviyelere C vitamini eklenmesi nedeniyle gelişmiş ülkelerde nispeten nadir olmasına rağmen, yetişkin nüfusun neredeyse büyük bir yüzdesini etkilemektedir.
C vitamini eksikliği için en yaygın risk faktörleri arasında yanlış beslenme, yüksek alkol tüketimi, anoreksiya nervoza, çeşitli ruhsal hastalıklar, sigara ve diyaliz sayılabilir.
Noktalı veya kırmızı çizgili tırnakların kaşınması
Kolayca yırtılan kan damarlarının zayıflaması nedeniyle C vitamini eksikliği nedeniyle kıymık kanaması adı verilen tırnakta kırmızı noktalar veya dikey çizgiler görülebilir.
El ve ayak tırnaklarının görünümü C vitamini eksikliği olasılığını belirlemeye yardımcı olsa da, tanı koymak için yeterli olmadığını unutmayın.
Kuru ve hasarlı cilt
C vitamini, cildi güneş ışığının neden olduğu oksidatif hasara ve sigara dumanı veya ozon gibi kirliliğe maruz kalmaya karşı koruyarak cildi sağlıklı tutar. Güneş kremi kullanılması tavsiye edilir
Kuru ve hasarlı cilt, C vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri olabilse de, diğer çeşitli faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkar, bu nedenle bu belirti tek başına C vitamini eksikliğini teşhis etmek için yeterli değildir.
Düşük C vitamini tüketimi cilt kuruluğuna ve güneş yanığına neden olur ancak bu belirtiler çeşitli başka nedenlerle de ortaya çıkabilir.
Saç folikülünün kızarıklığı
Vücutta C vitamini eksikliği varsa, bu küçük damarlar savunmasızdır ve kolayca yırtılır. Sonuç olarak, saç kökünün çevresinde küçük kırmızı noktalar görülebilir.
Saç köklerinde C vitamini eksikliği nedeniyle yırtılabilen çok sayıda küçük kan damarı bulunur ve köklerin çevresinde kırmızı noktalar görülebilir.
bir yara
Cildin en ufak bir darbe ile morarması, C vitamini eksikliğinin belirtilerinden biridir çünkü zayıf kolajen üretimi kan damarlarının zayıflamasına neden olur.
En ufak bir darbe ile morarma, C vitamini eksikliğinin ilk bariz belirtilerinden biridir ve vücuttaki C vitamini seviyesi daha fazla test edilmelidir.
C vitamini eksikliği kan damarlarını zayıflatır. Sonuç olarak, vücut en ufak bir yaralanma ile morarır. Çoğu durumda, bu semptom C vitamini eksikliğinin ilk bariz belirtilerinden biridir.
Yara izleri yavaş iyileşir
Araştırmalar, kronik ayak ülseri olan kişilerin, bu sorunu olmayanlara göre C vitamini eksikliği yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Ciddi C vitamini eksikliği vakalarında bile eski yaralar yeniden açılabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir.
Gecikmiş yara iyileşmesi, C vitamini eksikliğinin ileri belirtilerinden biridir ve genellikle kişide birkaç ay eksik olana kadar ortaya çıkmaz.
C vitamini eksikliği doku oluşumunu engeller. Sonuç olarak, yara yavaş yavaş iyileşir. Bu belirti eksikliğin ileri belirtilerinden biridir, bu nedenle diğer belirtiler daha erken görülür.
kemiklerin zayıflaması
C vitamini eksikliği kemik sağlığını da etkiler. Aslında düşük tüketimi kırık ve osteoporoz riskini artırır.
Araştırmalar, C vitamininin kemik oluşumunda hayati bir rol oynadığını, bu nedenle eksikliğinin kemik çürümesi oranını artırdığını gösteriyor.
Özellikle çocukların iskeletleri, henüz büyüme aşamasında oldukları için C vitamini eksikliğinden muzdariptir.
Özet C vitamini kemik oluşumu için önemlidir ve eksikliği kemik zayıflaması ve kırılganlık riskini artırır.
Zayıf güvenlik
Araştırmalar, C vitamininin hastalıklarla savaşmaya ve patojeni ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için farklı tipte bağışıklık hücrelerinde biriktiğini göstermektedir.
C vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve pnömoni gibi ciddi hastalıklar da dahil olmak üzere enfeksiyon riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Aslında, iskorbüt (C vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık) olan birçok kişi, sonunda zayıflamış bir bağışıklık sisteminden ölür.
Özet: C vitamini, bağışıklık sistemi için en önemli besinlerden biridir. C vitamini eksikliği enfeksiyon riskini artırırken, ciddi eksikliği bulaşıcı hastalıklardan ölüme neden olur.
C vitamininin faydalarından bazıları şu şekildedir.
C vitamini suda eriyen bir vitamindir ve vücudumuz bu vitamini kendi başına üretemez ve C vitaminin faydalarından faydalanabilmemiz için besinler ve tamamlayıcı ilaçlar tüketerek bu vitamini vücuda sağlamamız gerekir.
C vitamini düzeyi yüksek sebze ve meyveler arasında kavun, portakal, brokoli, yeşil veya kırmızı dolmalık biber, kivi, domates, çilek, ahududu, ananas, mango ve papaya bulunur.
C vitamininin sağlığımıza olan faydalarından bazıları arasında bağışıklık sistemi arızalarının önlenmesi, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma, kalıtsal sağlık sorunlarına karşı koruma, göz hastalıklarına karşı koruma, cilt kırışmasını önleme sayılabilir.
Cilt sağlığı ve kolajen üretimi
C vitamini, cilt, tendonlar, bağlar ve kan damarları oluşturmak için önemli bir protein olan kollajen üretimi için gereklidir. C vitamini bir antioksidandır; Diyette antioksidanların varlığı cilt kanserini önler.